Demokrácia és új év

Elsőként is minden olvasónknak, ismerősünknek sikeres, boldog, harmonikus új esztendőt kívánunk és mindezekhez jó egészséget!

BUÉK 2017 !!!

 

demokracia-es-uj-ev-kep

 

Sok jel mutat arra, hogy gyengülnek a demokratikus intézmények, tért nyernek a tekintélyelvű rendszerek hívei.

Mi az a demokrácia, mióta létezik?

Valószínűleg az volt  az első sikeres forradalom, amikor a sikert követően megszületett a demokrácia. Mindez 2.500 éve történt.

Három szép filmet ajánlunk figyelmetekbe, melyekből kiderül, miként működött a demokrácia és a születése után miként éltek sokan egyből vissza vele, manipulálással, megtévesztéssel, félrevezetéssel, hogy önös céljaikat elérjék. Az is kiderül a filmekből, hogy a jólét, a fejlődés akkor tartós, ha együttműködve, békében élünk egymással. Mindent, de mindent elveszíthetünk, ha nem figyelünk oda a körülöttünk lévő eseményekre, folyamatokra. Akkor, ha passzívak, közönyösek és érdektelenek vagyunk.

Demokrácia addig van, amíg az állampolgárok öntudatosan igénylik és élnek a demokratikus intézményekkel. Demokráciát nem lehet egy társadalomra rákényszeríteni, az csak addig él, amíg igény van rá és követelik tömegesen a fennmaradását, kiterjesztését a közösségi élet minden területére.

Nézzük tehát a három filmet:

 

 

 

 

Éljünk tehát a még létező demokratikus eszközökkel, a hazai és az európai petíciókkal, írjunk sérelem esetén alkotmányjogi panaszokat, kezdeményezzünk eljárásokat az állampolgári jogok biztosánál. Amennyiben itthon nem foglalkoznak érdemben az ügyeinkkel, akkor vegyük igénybe az uniós lehetőségeket.

 

Legyünk öntudatosak és vigyázzunk a demokráciára, könnyű elveszíteni viszont nagyon nehéz, rendkívül keserves újra létrehozni.

Hozzászólok!

comments

Powered by Facebook Comments