Finnországban már tesztelik az alapjövedelmet!

Mit fognak mérni a finn alapjövedelem pilot projekt során, hogy eredményesnek nyilváníthassák a kísérletet?

 

Válaszol Kiss Gábor, az Európai Alapjövedelem Hálózat (UBIE Network) kommunikációs megbízottja, az EKO Mozgalom és az ENVIENTA projekt alapítója:

 

“Amit elsődlegesen mérni lehet, az a foglalkoztatás növekedése, hiszen a finn alapjövedelem pilot projekt deklarált célja ennek előmozdítása a szociális ellátórendszer reformján keresztül. Egyfajta megszorítások nélküli ösztönzés. Sokan szkeptikusak természetesen a kísérlet kimenetelét illetően, a legfőbb aggodalom épp az, hogy az alapjövedelem kontra produktív a munkavállalás tekintetében.

 

Ennek veszélye fennáll, még akkor is, ha a korábbi indiai és namíbiai alapjövedelem pilot projektek nem várt eredményeként pozitív elmozdulás volt tapasztalható a munkának jelenleg nem minősülő, önkéntes tevékenységek elterjedése, a közösségi együttműködés és a társadalmi kapcsolatok megerősödését illetően. Ez az önmagában pozitív fejlemény azonban az ellenzőket egyelőre nem győzi meg.

 

A finn kormány mindazonáltal elkötelezte magát az alapjövedelem mellett, mely a munkakeresők számára elegendő időt biztosít a továbbképzésre és a legmegfelelőbb foglalkozás megtalálására. A leginkább testhez álló tevékenység kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet jelent az egyén számára, makrogazdasági szempontból magasabb termelékenységet eredményez, míg az egészségügyi és szociális kiadások kevésbé terhelik az állami költségvetést. Finnország kormánya tehát költségmegtakarítást is remél a projekttől, így ez is egyértelműen mérhető lesz.

 

A jelenlegi szociális támogatások feltételekhez kötöttek, míg a munkahely-vadászat hosszadalmas és költséges, így ezek nem alternatívái az alapjövedelemnek, rövid távon inkább kiegészítői annak. Az alapjövedelem azonban már alkalmazkodik a munka világának megváltozott körülményeihez – automatizáció, projekt jellegű munkavégzés, távmunka, gig economy – középtávon a munkanélküli ellátás és a társadalombiztosítás helyébe lép, egyúttal csökkenti az állami bürokráciát, így fenntartható szociális ellátórendszert eredményez.

 

A tanulmány egyelőre véletlenszerűen kiválasztott egyénekre korlátozódik, akik a 25-58 éves munkanélküli korosztályból kerülnek ki és akiktől azt remélik elfogadják a részmunkaidős és kevésbé jól fizetett munkákat is. Az alapjövedelem ebben a formában kereset kiegészítésként is értelmezhető.

 

A sikeres pilot projektet követően az alapjövedelem feltétel nélkül, adózatlanul és vissza nem vonhatóan minden finn állampolgárt megilletne 2018-tól. Finanszírozását a fenti költségmegtakarítások mellett az adórendszer átalakításával érnék el, a tehetősebbek magasabb adókulcsának bevezetésével.”

 

finn-kep

 

Hazai sajtó beszámoló:

 

Kétezer fős mintán teszteli a feltétel nélküli alapjövedelmet Finnország január elsejétől: a munkanélküli segélyt kapók közül válogatták a résztvevőket, akik két évig 560 eurót fognak kapni havonta. A kontrollcsoport csak a sima segélyt kapja. A finn kormány szerint az alapjövedelemmel felszabadított időben könnyebben kereshetnek munkát az emberek.

 

Kísérletet tesz a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére Finnország: egy most elfogadott törvény szerint január elsejétől két éven át kétezer, jelenleg munkanélküli segélyt kapó finn havonta 560 eurót kap majd kézhez – írja a Basic Income weboldal. A javaslat vitát váltott ki, többek között azért, mert sokan túl alacsonynak találják az összeget.

A kísérlet fő célja, hogy megvizsgálják, miként hat az alapjövedelem a munkakeresésre. A kétezer fős alapjövedelmet kapó csoport mellett egy kontrollcsoportot is vizsgálni fognak a következő két évben, akik csak a sima munkanélküli segélyt kapják meg. A finn kormány elképzelése szerint az alapjövedelem idő szabadít fel, így könnyebb munkát keresni. A résztvevőket véletlenszerűen választják ki, a részvétel viszont kötelező.

A kísérletet a finn társadalombiztosító erre fenntartott honlapján lehet követni.

 

http://mandiner.hu/cikk/20161219_finnorszag_probakeppen_bevezeti_az_alapjovedelmet

 

Hozzászólok!

comments

Powered by Facebook Comments