Írjatok az EP-képviselőknek – CETA ügyben

Tárgy: Támogassa B8-1220/20. sz. határozati havaslatot (kérje ki az Európai Bíróság véleményét a CETA EU-joggal való összeegyeztethetőségéről az EP)

 

stop-ceta-kep

Tisztelt Képviselő Úr / Asszony!

Az Európai Parlament a következő napokban fog dönteni arról, hogy felkérje-e az Európai Bíróságot annak tisztázására, hogy összhangban vannak-e az európai joggal a készülő kereskedelmi egyezmények bizonyos befektetővédelmi intézkedései.
Arra kérjük, szavazatával támogassa, hogy az Európai Parlament kikérje az Európai Bíróság véleményét. A Bíróság véleménye segíthet elkerülni komoly jogi bonyodalmakat, amellyel az EU szembesülhet, amennyiben az EU és Kanada közötti kereskedelmi egyezmény (CETA) vagy más hasonló, az EU által megkötött kereskedelmi egyezmény részét képező befektetési bírósági rendszer jogszerűsége a későbbiekben megkérdőjeleződik.

A legfőbb érvek arra, hogy miért van szükség az Európai Bíróság véleményének kikérésére:
– Számos jogi szakértő, valamint az Európai Bírói Szövetség és a Német Bírói Szövetség, továbbá Szabó Marcel, a Jövő Nemzedékek Szószólója is aggályait fejezte ki [1] amiatt, hogy a befektetői bírósági rendszerrel egy párhuzamos jogrendszert hoznánk létre Európában, ezzel aláásva az Európai Bíróság kompetenciáját az európai jog értelmezésére, s ezáltal aláásva az EU jogrendszerét is.
– [Az Európai Parlament korábban már szorgalmazta a befektetési bírósági rendszer alapvető reformját a TTIP-pel kapcsolatos (P8_TA(2015) 0252) sz. véleményében, és azonos jogokat követelt a külföldi és hazai befektetők számára.]
– A CETA rendelkezései bírói kompetenciával ruházza fel az új befektetési bírósági rendszer tagjait, emellett a külföldi és hazai befektetők közötti diszkriminációhoz vezethet, ami ellentétes lehet az európai joggal.  Az Európai Bíróság véleménye tisztázhatja, hogy a befektetési bírósági rendszer által bevezetett diszkrimináció torzíthatja-e a versenyt az európai egységes piacon.

A fenti okok miatt az Európai Bíróság véleménye jogi biztonságot nyújthat ezen kérdésekben, és szilárd jogi alapot biztosíthat az EU kereskedelmi politikájának.

Jegyzetek:
[1] http://www.ajbh.hu/-/a-jovo-nemzedekek-szoszolojanak-aggalyai-a-kanadaval-tervezett-szabadkereskedelmi-megallapodas-ugyeben
[2] További információ a témában: http://www.mtvsz.hu/dynamic/ceta_gmo_isds_ics_jogszerusege_es_egyebek__hatteranyag.pdf

 

zoltan.balczo@europarl.europa.eu
andor.deli@europarl.europa.eu
tamas.deutsch@europarl.europa.eu
norbert.erdos@europarl.europa.eu
andras.gyurk@europarl.europa.eu
gyorgy.holvenyi@europarl.europa.eu
adam.kosa@europarl.europa.eu
bela.kovacs@europarl.europa.eu
tamas.meszerics@europarl.europa.eu
csaba.molnar@europarl.europa.eu
peter.niedermueller@europarl.europa.eu
gyorgy.schopflin@europarl.europa.eu
jozsef.szajer@europarl.europa.eu
tibor.szanyi@europarl.europa.eu
laszlo.tokes@europarl.europa.eu
istvan.ujhelyi@europarl.europa.eu
andrea.bocskor@europarl.europa.eu
kinga.gal@europarl.europa.eu
ildiko.gall-pelcz@europarl.europa.eu
krisztina.morvai@europarl.europa.eu

Hozzászólok!

comments

Powered by Facebook Comments