JELEN ismertető – JÖVŐ kereső

RÉSZLETEK AZ ÖKOPOLISZ PÁLYÁZATRA BEADOTT PÁLYÁZATUNKBÓL

 

 

A program rövid leírása: projekt célja, célcsoportja(i), a bevont és elért emberek száma, a tervezett tevékenységek rövid összefoglalója:

Pályázatunk célja, hogy forrást teremtsünk első négy rendezvényünk megtartásához és a területi csoportok elindításához.

A rendezvény tartalmazza a készülőben lévő ismeretterjesztő filmünk első bemutatásait és a témában érintett, meghívott vendégek valamint a jelenlévő közönség megbeszélését, vitáját.

Az első területi csoportok megalakulásait segíteni kívánjuk, hogy a tapasztalatok alapján a többiek egy bevált mintát tudjanak követni, ezáltal önállóan tudjanak dolgozni. 

 

Ismertesse, hogy hány fővel, önkéntessel és miért jött létre a szervezet! Foglalja össze röviden, hogy eddig mivel foglalkozott a szervezet, melyek azok az eddigi tevékenységei, amelyek a most pályázott programhoz kapcsolódnak! 

Az Emberközpontú Országért Mozgalom az Alapító Irata szerint alapnak tekinti Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2009-ben készült Jövőkereső c jelentésének megállapításait. Mozgalmunkat azért indítunk, hogy ismertté tegyük az otthonunkat, közösségeinket, hazánkat fenyegető problémákat, bemutassuk a régóta húzódó gazdasági és társadalmi válság okait.

Távlati célunk a “haszonelvű” társadalom alternatívájaként felmutatni egy fenntartható, emberségesebb modellt illetve gyakorlatot mely megoldást hoz.

Célunk eléréséhez elemezni és összesíteni kívánjuk a különböző hazai és nemzetközi társadalmi elképzeléseket, a hazai „alternatív” közgazdászok munkáit, szellemi műhelyek tanulmányait és terveit. A megfelelő és hatékony helyi érdekérvényesítés érdekében olyan módszereket kívánunk kidolgozni, melyek által az önkormányzatok költségvetése átláthatóvá és a közember számára is érthetővé alakítható. A tények ismerete elengedhetetlen a valódi demokratikus joggyakorláshoz, az életképes közösségek kialakulásához.  Olyan kisebb és nagyobb lakóközösségek, települési részönkormányzatok, önkormányzatok szükségesek, melyek megismerve egymást, összefogva, fel tudnak készülni arra, ha a négy forgatókönyv közül a kedvezőtlenebbek valamelyike következik be. Valószínűleg egy minél magasabb fokú önellátásra és önigazgatásra kell felkészülni.

A munkánkat egy, a jelen helyzetet megmutató, ismeretterjesztő film elkészítésével és bemutatásával kívánjuk indítani. A filmet több rendezvény keretében kívánjuk bemutatni. A pályázattal az első négy rendezvény megvalósítását kívánjuk finanszírozni. Terveink szerint, ezt követően az aktivistáink szervezésében a filmet az ország több pontján bemutatnánk, megbeszéléssel és vitával egybekötve.

Ezeket a rendezvényeket használnánk fel arra, hogy ismertté tegyük a Jövőkereső c jelentés megállapításait, a résztvevők közül bevonnánk azokat a munkánkba, akik nem csak megismerni kívánják helyzetünket, hanem készek tenni is a jövőnk érdekében.

Feladatunk elvégzéséhez témák szerinti munkacsoportokat és lakóhely szerinti területi csoportokat hozunk létre. Az itt folyó megbeszélések, viták elősegítik a résztvevőkben a vitakultúrát, fejlesztik a felelősségérzetet, olyan ismeretek megszerzéséhez juttatja őket, amiket máshol nehezebben tudnak megszerezni. Szeretnénk ismertté tenni az alapelveinkben leírt nézeteinket, mivel meggyőződésünk, hogy a jelenlegi általános életszemlélet alapos és gyors változásra szorul.

A film elkészítéséhez be kívánjuk vonni a céljainkkal egyetértő és alapelveinkkel azonosulni tudó személyeket és csoportokat…

 

Kérjük ismertesse azt a problémát, ami a pályázott projektet életre hívta! Véleménye szerint mi az oka a problémának?

A mozgalmunk célja és feladata a társadalmi és gazdasági válságot okozó problémák megismerése és megismertetése valamint a kiút közös keresése.

 

Néhány ok, nem fontossági sorrendben, mely előidéző lehet az eddigi tapasztalatunk, ismereteink alapján:

–          a társadalmi javak és a munkák egyenlőtlen elosztása

–          a munkajövedelmek és a tőkejövedelmek eltérő hozzájárulása a közterhekhez

–          állampolgári érdektelenség a közügyek iránt

–          a tolerancia és a szolidaritás hiánya

–          az önrendelkezés, önkormányzatiság iránti igény csökkenése, csökkentése

–          elvek nélküli, együttműködés-mentes, önös érdekek mentén tevékenykedő politikai pártok működése

–          a hatalom részéről a valós problémák elfedése mesterséges álproblémákkal

Véleményünk szerint a személyes kapcsolatok, a nyílt és őszinte beszélgetés, az aktív részvétel, egymás gondolatainak a megismerése, az adott témával kapcsolatos információk összegzése elengedhetetlen ahhoz, hogy megismerjük a körülöttünk lévő világot, felébresszük magunkban a felelősségérzetet egymásért és a környezetünkért.

A projekt célja egy sikeres filmbemutató és az azt követő beszélgetés, vita, valamint területi csoportok létrejöttének elősegítése.

A célkitűzés, hogy egyre többen vegyenek részt öntudatosan közös jövőnk alakításában, alakuljanak helyi ügyekkel foglalkozó területi csoportok. 

 

A PÁLYÁZATOT AZ ARANY LILIOM ALAPÍTVÁNY NYÚJTOTTA BE, MELYNEK ELNÖKE A MOZGALMUNK EGYIK ALAPÍTÓJA

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólok!

comments

Powered by Facebook Comments

2 Hozzászólások: JELEN ismertető – JÖVŐ kereső

  1. Szabó József szerint:

    “Tisztelt Pályázó!

    Szeretném tájékoztatni, hogy a pályázat eredményhírdetése előreláthatólag július 23-án de legkésőbb július 30-ig történik meg.

    Türelmét és megértését addig is köszönöm. Ha bármi kérdése van kérem forduljon hozzám bizalommal…”

  2. Dorogi László szerint:

    Én induláskor elmondtam mit kellene tenni, olvasható nálatok. Én előbb, mint a kiírást dátumoztad, és ide utólag most betetted.

Vélemény, hozzászólás?