Újraköszöntő!

ujra-el-16-okt

 

Közel egy évig nem működött az Emberközpontú Országért Mozgalom honlapja.

Ennek elsődleges oka a többszörös hacker támadás volt…

http://ekomozgalom.hu/hacker-tamadas-volt/

… ami társult más jellegű elfoglaltságunkkal.

 

A Facebook oldalunk azonban mindvégig nagyon aktív volt.

https://www.facebook.com/ekomozgalom/

 

Az EKO Mozgalom 2012-ben alakult azért, mert előző évben készült egy Jelentés a magyar társadalom részére. Ez a Jelentés így kezdődik:

 

E század küszöbét az egész bolygóra kiterjedő gondokkal terhelve léptük át.

Az emberiség válaszúthoz érkezett.

Napjainkban válságok sorával kell szembenéznünk,

melyek együttesen terhelik a jelen és a jövő generációt.

 

A Jelentés nagy hatással volt ránk, fontos tartottuk a benne lévő megállapításokat – úgy gondoltuk, hogy közreműködünk az ismertetésében, népszerűsítésében.

 

A gondolatot tett követte, elkészítettük első filmünket:

 

 

Most elkészült a Jelentés „folytatása” (első előrehaladási jelentés), hamarosan tárgyalja az Országgyűlés. Ideje volt tehát, hogy mi is újra aktívak legyünk!

 

Rövid részletek a mostani Jelentésből:

 

„A természeti erőforrások fenntartásában, az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzésében az egész világnak súlyos adósságai halmozódtak fel.

A klímaváltozás fenyegető következményei lassan széles körben ismertekké válnak, de messze nem ez az egyetlen, a természet önző kifosztásából fakadó veszély. Továbbra is rémisztő gyorsasággal tűnnek el növény- és állatfajok a bolygónkról (az Európai Unió biodiverzitás stratégiája 7 céljából 6 esetében a helyzet stagnált vagy romlott), rohamosan irtjuk a Föld erdőit (évente két magyarországnyi nagyságú területen tűnnek el a fák).

Nagy ütemben csökken a termőtalajok mennyisége (1960 óta megfeleződött a mezőgazdasági művelésre alkalmas terület nagysága) és termőképessége (24 millió tonna termőtalajt veszítünk el globálisan évente). A területhasználat változásából fakadóan csökken a vizet visszatartani, s így az aszályokat, árvizeket tompítani, megelőzni képes területek kiterjedtsége.

Országaink vezetőinek ma már nem elegendő népükkel együtt aggódni, hatásos és hatékony intézkedésekre, cselekvésre van szükség!”

 

„Magyarországon továbbra is súlyos problémák feszítik az oktatási rendszert, s messze nem kielégítő a társadalmi befogadás mértéke.”

 

„Ha fontos nekünk a jövő, gyermekeink és unokáink sorsa, magánéletünkben, munkahelyünkön és a közéletben egyaránt követnünk kell a fenntarthatósági stratégia céljait, korlátozni kell anyagi igényeinket és óvni kell a környezetünket.”

 

„Bár a világban megfigyelhető a fenntarthatóságot szolgáló technológiai változás is, például a megújuló energiatermelés fokozódó térnyerése a fosszilis erőművekkel szemben, nem hangsúlyozhatjuk eléggé a morális, szellemi és intézményi megújulás szükségességét.”

 

 

Egy sajtóbeszámoló a fentekről:

Sötét jövőképet fest a Kövér László vezette tanács

KaG, 2016. október 4., kedd 21:05

Sötét jövőkép olvasható ki a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jelentéséből, amelyet a közeljövőben tárgyal a parlament. Az egészségügyre kevés a pénz, az oktatás színvonala pedig folyamatosan romlik.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/sotet-jovokepet-fest-a-kover-laszlo-vezette-tanacs-1364782

 

 

„Morális és szellemi megújulás” – nos ez az, amiben a jövőben szerepet kívánunk játszani!

 

Reméljük, velünk tartotok!

 

 

Hozzászólok!

comments

Powered by Facebook Comments